Werk-privé balans optimaal in orde

“ Kijk niet meer naar balans werk-prive, maar de balans inspanning-ontspanning! We hebben te maken met Energiezuigers of Energiegevers.” Jacco Eltingh, tennisprofessional.

Bij Q-logic vinden we het belangrijk dat de werk-privé balans optimaal is. Tijdens een Round Table op Nyenrode stelden wij deze vraag aan een aantal executives van multinationals, omdat we benieuwd waren hoe zij hier mee omgaan. Onder leiding van Jacco Eltingh, oud tennisprofessional, die ook met dit dilemma liep tijdens en na zijn professionele tenniscarrière, werd het een zeer interessante discussie. De lessen die wij hieruit halen waren de volgende:

Je hebt maar één leven
Werk en privé lopen door elkaar heen. Dat is niet erg, alleen zorg voor voldoende ontspanning. Creëer een positieve balans tussen ‘energiegevers’ en ‘energiezuigers’ .

Balans is er nooit
Dat hoeft ook niet. Luister naar je energieniveau en je lichaam, bewaar voldoende energie voor jezelf en je familie.

Doe minder
Doe wat je doet beter en besteedt daar juist meer tijd aan om de kwaliteit te verhogen.

Plan vaker en plan beter
Als je vooruit werkt in je planning (bijv. met een to do lijstje) dan geeft dat rust en hou je meer energie over voor andere zaken. Een meeting voorbereiden kost in beginsel extra tijd, daarentegen zal de output groter zijn en hou je er meer positieve energie aan over. Manage verwachtingen!

Speel met je energie
Zorg dat je 1/3 van je energie aan werk besteed, 1/3 aan je gezin/vrienden, maar ook 1/3 aan jezelf. Probeer hier ook afwisseling in te vinden gedurende de dag. Dus privé zaken tijdens werktijd doen is niet erg, dat kan juist goed zijn.

Wat ik persoonlijk mooi vond om te zien is hoe iedereen zich kwetsbaar en open opstelde en meedeed. Op deze manier heeft iedereen kunnen leren over dit onderwerp. Bedankt daarvoor, Lodewijk Lockefeer (Heineken), Ernst Gleijm (Innovam), Wilco van Dijken (Friesland Campina), Jeroen Hubert (IKEA), Nicky Claeys (Domino’s Pizza), Nienke Stel (PON Financial Services), Marco Bremer (Action), Bart de Jong (Phonehouse/typhone) namens Kring Marketing Nyenrode, Jacco Elthingh en Q-logic.

Cathalijne Meijer
Q-logic discipline Marketing