Waarom 2019 het juiste jaar is om van baan te switchen!

Voor de jaarwisseling denken veel mensen er wel eens aan om van baan te switchen. Voor de één is het een noodgedwongen optie, de ander is gewoon toe aan een nieuwe uitdaging.

Gelukkig is 2019 het juiste jaar om van baan te switchen en aan de hand van 5 redenen vertellen wij je waarom!

1. Recordhoogte vacatures
Volgens het CBS is in 2018 een recordhoogte bereikt wat betreft het aantal openstaande vacatures in Nederland. In het tweede kwartaal van 2018 waren dit er namelijk een kwart miljoen! En logischerwijs is het aantal werklozen nog meer gedaald.

Door nu gebruik te maken van het (ook in 2019 toenemende) arbeidstekort, heb je meer macht als werkzoekende en word je sneller aangenomen voor banen waar je in de crisis van 2008 waarschijnlijk nooit voor in aanmerking was gekomen. Update je CV en durf die sollicitatiebrief te schrijven!

2. Stijgende lonen
Door de krapte in de arbeidsmarkt stijgen de gemiddelde lonen. Volgens cijfers van werkgeversorganisatie AWVN stegen afgelopen juli de gemiddelde loonafspraken in CAO’s met 2,26%, en vermoed wordt dat deze nog verder zullen toenemen.

Vooral bij nieuwe werkgevers ben je nu in een sterkere onderhandelingspositie dan ooit te voren. Werkgevers zullen er in deze tijd alles aan doen om goed personeel binnen te halen – én te houden!

3. Flexibiliteit
Een andere behoefte waar steeds meer werkgevers gehoor aan geven is thuis werken. Werkgevers beseffen dat we het allemaal druk hebben en om hun werknemers tevreden te houden, krijgen zij nu al vaak de kans om een dag of twee in de week vanaf huis te werken. In 2019 wordt ‘thuiswerken’ populairder dan ooit, aldus platform de Ondernemer.

Dit geeft je dan de flexibiliteit om bijvoorbeeld de kids naar school te brengen, de hond uit te laten en de tijd te vinden om je werk zo goed en efficiënt mogelijk uit te voeren. En nog beter: je vermijdt lange files in de ochtend- en avondspits!
Vraag tijdens je sollicitatiegesprek dus naar de mogelijkheden en doe hier je voordeel mee.

4. Jobhoppen
Heb jij een mooie lijst aan banen op je CV en is deze eigenlijk wat aan de lange kant? Je bent niet de enige! Het is steeds moeilijker om een vast contract te krijgen en daarnaast is het steeds populairder geworden om elke paar jaar te switchen van baan (Bron: WorkingProgress).

Vroeger werd jobhoppen vooral als iets negatiefs gezien: het zou vooral aangeven dat je niet loyaal bent aan een bedrijf en dat je snel opgeeft. Tegenwoordig is het imago van jobhoppen beter. Het betekent juist dat jij jezelf wilt blijven ontwikkelen en uitdagen, en uit onderzoek blijkt ook dat werkgevers blij zijn met jobhoppers, omdat ze dynamiek en creativiteit aan het bedrijf zouden toevoegen (Bron: HR Praktijk).

Dus weet niet bang om te hoppen, maar wees wel bewust van de manier waarop je dit verwoord. Dan kan jouw potentiële werkgever alleen maar blij zijn met zo’n ambitieus iemand zoals jij!