Dé werktrends van nu: hoe kun jij er je voordeel mee doen?

Er gebeurt veel op de huidige arbeidsmarkt. Aan de ene kant is er een toenemende vraag naar personeel door de economische heropleving die in 2017 in gang is gezet. Aan de andere kant studeren jongeren steeds langer, waardoor ze de arbeidsmarkt later betreden. Er is dus veel vraag naar arbeid, maar relatief minder aanbod (van jonge arbeidskrachten). Het gevolg is dus dat werkgevers worden gedwongen om breder te rekruteren: kandidaten die op het eerste oog niet in aanmerking komen voor een baan, krijgen vaker een kans. Daarom is dit hét moment om op zoek te gaan naar een nieuwe baan, want de huidige dynamische arbeidsmarkt biedt meer mogelijkheden dan ooit tevoren.

Werktrends

Doe je voordeel met de volgende vijf huidige werktrends en vind een baan die je op het lijf is geschreven.

1. Werk vanuit huis
Steeds meer werknemers krijgen van hun werkgever de kans om één of twee dagen in de week vanaf huis te werken. Uit onderzoek van het SCP blijkt dat dit aantal sinds 2008 met maar liefst 10 procent is gestegen. Een mooie ontwikkeling want uit datzelfde onderzoek blijkt dat thuiswerkers minder vaak ziek zijn dan mensen die continu op en neer reizen naar hun werk. Bespreek met je baas of thuiswerken voor jou een optie is of ga op zoek naar een baan die dat wel mogelijk maakt. Het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je werk-privébalans.

2. Ga werken bij een start-up
Nederland telt steeds meer start-ups: ondernemingen met een vernieuwend idee, vaak mogelijk gemaakt door een nieuwe technologie. Start-ups bieden minder baangarantie, maar kunnen ook ontzettend spannend zijn om voor te werken. De werksfeer is creatief en gedurfd en er wordt geëxperimenteerd met vernieuwende werkvormen. En, werk je voor een start-up die uiteindelijk uitgroeit tot een succes, stond je aan de wieg van iets groots. Twee woorden: Steve Jobs.

3. Word freelancer of vaste flex
Steeds meer bedrijven werken met een gecombineerde werkstructuur waarbij de vaste kern wordt aangevuld met freelancers en flexwerkers. Het geeft je de vrijheid om meerdere projecten te combineren, te werken vanuit thuis (of, het strand) of langere periodes vrij te nemen. Bovendien geeft het je de kans om bij meerdere bedrijven ‘binnen’ te ‘kijken’ en je netwerk in korte tijd flink uit te breiden. Het maakt de eventuele stap naar een vaste baan ook weer stukken makkelijker.

4. Maak een verpletterende eerste indruk
Door de toegenomen digitalisering en het vergrote belang van online personal branding zien de cv’s van werkzoekenden er stukken beter uit dan een paar jaar geleden. Ze worden professioneel opgemaakt, op meerdere social media kanalen gedeeld en soms zelfs als video opgenomen. Dat je een goede eerste indruk maakt, is dan ook steeds belangrijker. Moderne werkgevers passen de 6/60 seconden regel toe: bij het bekijken van een cv beslissen ze binnen ongeveer 6 seconden of ze je uitnodigen voor een gesprek. Is dit het geval, dan zijn de eerste 60 seconden van het sollicitatiegesprek doorslaggevend. Besteed dus veel aandacht aan je online personal branding en je sollicitaties. There’s no chance like a first chance.

5. Ga jobhoppen
Vroeger werd jobhoppen als iets negatiefs gezien. Het gaf recruiters de indruk dat je ‘onbetrouwbaar’ bent, geen uithoudingsvermogen hebt of niet goed met collega’s om kunt gaan. Inmiddels is dit beeld veranderd en wordt jobhoppen juist gezien als een indicator dat je je wilt blijven ontwikkelen en uitdagen. Bovendien laat onderzoek zien dat werknemers die langer dan twee jaar bij dezelfde werkgever blijven, over hun werkende leven 50 procent minder verdienen. Waar wacht je nog op?