Werk zoeken tijdens een economische crisis: wat-als?

Als we de krantenkoppen moeten geloven, is er een economische crisis op komst. Onduidelijk blijft wanneer het gaat gebeuren, maar er zijn meerdere signalen in onze huidige bedrijfseconomie die erg lijken op die van de crisis in 2008 (Kruger, 2019). Wat betekent dat voor werknemers? En hoe kun je je daarop voorbereiden?

Indicatoren van een economische crisis

Er zijn meerdere factoren die duiden op een mogelijke, wereldwijde economische crisis. Zo kun je bijvoorbeeld allereerst kijken naar de stijging van rente. Rente kan je zien als de ‘prijs van geld’. Wie zijn geld voor een lange periode uitleent (“lange rente”), wil daarvoor een hogere vergoeding dan voor een korte. Immers, in een crisis wordt (door inflatie) geld minder waard en loopt iemand een grotere kans dat hij zijn geld niet terugkrijgt (HPdetijd, 2018). Op dit moment zijn de rentes aan het stijgen. Maar dit is slechts 1 van de indicatoren dat er een mogelijke crisis op komst is.
Er zijn nog vele andere factoren die meespelen voor een economische crisis. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van de beursindexen, de verhoogde waarde van de Amerikaanse dollar en een vertraagde groei van buitenlands (voornamelijk Amerikaans) vrachtvervoer. Dit is afzonderlijk van elkaar nog niet alarmerend, maar al deze situaties gecombineerd wijzen erop dat een economische crisis niet ondenkbaar is (Mariabode, 2019).
Maar los van dit mini-lesje economie: wat betekent dit voor jou op de arbeidsmarkt?

Nu een baan zoeken
In tijden van economische crisis zal de werkloosheid toenemen door faillissementen en ontslagen. Werkgevers letten strenger op de kosten en worden kieskeuriger in wat zij ‘nodig hebben’ – in de breedste zin van het woord. Extra functies worden verdeeld onder de huidige werknemers en arbeidsvoorwaarden voor nieuwe werknemers worden minder uitgebreid aangeboden. Dit wil jij natuurlijk als werkzoekende absoluut niet! Daarom is dit hét moment om nog uitgebreid te genieten van de sterke positie die jij hebt als sollicitant, zolang dit doemscenario nog geen werkelijkheid is. Want er is nog altijd een sterke krapte op de arbeidsmarkt en daar kun – en moet je ook vooral nog gebruik van maken!

Voorbereiden
Je kunt je wel alvast voorbereiden op de crisis die wellicht komen gaat. Als de werkloosheid straks weer zou gaan stijgen, is het belangrijker dan ooit om eruit te springen als kandidaat, mocht jij (opnieuw) een baan zoeken. Houd dus je CV up-to-date, creëer een sterk netwerk en kijk naar nieuwe manieren om je ervaring en skills aan te vullen. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden voor (online) cursussen en/of certificaten in jouw vak, of een career counselor inhuren, die jou kan helpen op carrièregebied. Investeer je nu in jezelf, dan ga je daar later alleen maar profijt van hebben – mocht dat nodig zijn.
Zie er trouwens ook de voordelen van in! Mocht het zover komen, kun jij je carrière juist een ommezwaai geven door bijvoorbeeld jezelf om te scholen. Wie weet ga je heel wat anders doen dan jij ooit had kunnen bedenken!


Contact

Q-logic - Hoofdkantoor
Zekeringstraat 46
1014 BT AMSTERDAM

T: 0207601970
M: info@q-logic.nl

© Copyright 2019 Q-logic Algemene voorwaarden Privacy statement
OTYS Recruiting Technology
Q-logic gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close