10 JAAR Q-LOGIC

10 jaar Q-logic: een reis van groei, samenwerking en werkgeluk

 

Hoe het ooit begon
Voor de oprichting van Q-logic was Rob eigenaar van een ‘traditioneel’ recruitmentbureau met mensen in loondienst en ook diepongelukkig in zijn werk. “Ik worstelde in die tijd met micro- management, verkeerde personeelskeuzes en had ruzie met bijna iedereen om me heen. Ik zocht hulp en na persoonlijke en zakelijke coaching, ontstond uit deze donkere periode het idee voor Q-logic.”

De afgelopen tien jaren kenden vele hoogtepunten. “De beginjaren van Q-logic vond ik echt supergaaf”, vertelt Rob. “In ons kleine team van 5-7 man/vrouw hing een enorme energie en gedrevenheid en we groeiden snel. Toen we kantoren gingen openen elders in het land, moesten we meer structuur aanbrengen en nieuwe afspraken met elkaar maken, bijvoorbeeld over de koers van Q-logic, doelen en faciliteiten.”

Coöperatie = consensus
“Onze organisatie ‘opnieuw uitvinden’, is iets wat we sinds de start eigenlijk elke tweejaar hebben gedaan. Dat is nodig door de groei en de veranderende behoeften binnen de groep. En soms is het ook best een uitdaging met al die eigenzinnige ondernemers – inmiddels 35 op 5 locaties. Maar telkens slagen we er weer in om consensus te bereiken. Daar ben ik echt wel trots op!

Samen
“Twee jaar geleden bereikten we een omzet van 25 miljoen”, vertelt Rob, “maar dat zijn getallen. Veel mooier vind ik het om te zien hoe we als team samenwerken en elkaar ondersteunen. Zelfs wanneer we even vastzitten, weten we telkens weer obstakels te overwinnen en vooruitgang te boeken. En ondanks dat ik formeel concept eigenaar ben, voelt ons team zich écht eigenaar van het bedrijf. Het is alsof Q-logic van ons allemaal is. Dat zorgt voor sterke samenwerking, openheid en het delen van ideeën en opdrachten.”

Een fijn leven
“Ik vind het ook fantastisch dat we via Q-logic zoveel mensen een gelukkig en financieel welvarend leven hebben kunnen geven. Dankzij ons heeft Nederland er toch een aantal personen bij die waarschijnlijk wat eerder met pensioen kunnen gaan. Hoewel zij hun succes natuurlijk zelf hebben verdiend, hebben wij de omgeving gecreëerd die dat mogelijk maakte. Bij Q-logic heeft iedereen de vrijheid om het werk helemaal zelf in te richten, wat zorgt voor werkgeluk en een betere balans tussen werk en privé.”

Verschillende belangen
Natuurlijk brengt de ondernemingsstructuur soms ook uitdagingen met zich mee. Rob: “We kopen alles gezamenlijk in voor Q-logic, dus ook de faciliteiten. Sommige leden willen graag grote kantoren, anderen geven meer om marketing of willen extra bureauondersteuning. Die verschillende belangen leiden soms tot stevige discussies. Toch is het vermogen om samen beslissingen te nemen een essentieel onderdeel van Q-logic. Als dat voor jou niet meer goed voelt, moet je besluiten dat de coöperatie niet langer bij je past.”

Top drie van Nederland
Vooruitkijkend ziet Rob nog veel kansen voor verdere groei en ontwikkeling van Q-logic. “Er zijn nog genoeg gebieden/disciplines waarin we op dit moment nog niet erg actief zijn. Maar onze groei moet wel gezond zijn. We streven ernaar om het beste bureau te zijn, niet per se het grootste. “We willen tot de top drie arbeidsbemiddelaars behoren van onze bestaande klanten en kandidaten.

Kwaliteit voorop
Dat betekent dat wanneer klanten en kandidaten op zoek zijn naar nieuw talent of een nieuwe baan de naam Q-logic al snel moet oppoppen. Rob: “Daarom concentreren we ons op de kwaliteit van onze kandidaten en ons hele dienstverleningsproces. Onze drive komt voort uit het besef dat we goed moeten presteren om te kunnen blijven bestaan. Als consultants geen plaatsingen hebben, hebben ze geen inkomsten. Dus naast talent voor het recruitmentvak, is er ook een intrinsieke motivatie om het goed te doen.”

Iets teruggeven
“Dankzij het succes van Q-logic kunnen we sinds een aantal jaren een percentage van onze omzet reserveren voor goede doelen. We hebben al verschillende initiatieven gesteund, waaronder Warchild en Giro 555 voor de aardbevingen in Turkije. Ook hebben we een duurzaam partnerschap met Wakibi, een Nederlandse microfinancieringsorganisatie. Zo profiteren anderen (en niet alleen de belastingdienst ) ook een beetje van het feit dat het ons goed gaat. Dat vinden we allemaal belangrijk.”

Geluk
Met een sterke reputatie en grote, corporate klanten heeft Q-logic zich stevig gevestigd in de branche. En hoe zie je de toekomst over pak ’m beet 10 jaar? Rob: “Ik denk dat ik dan supertrots – vanuit een zonnig buitenland, met een glas rode wijn in de hand – zal toekijken naar het bedrijf dat ik ooit heb opgericht. Andere collega’s zullen de kar dan trekken en eigenaar zijn van het concept. Voor mij tegen die tijd dus niet al te veel werkgeluk meer, hopelijk wél levensgeluk.”